:-(

Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?



Wydarzenia lokalne, wędlin Godziszew - zdjęcie, fotografia
Tygodnik CRY 12/08/2019 10:33

W miniony piątek w Godziszewach miało miejsce otwarcie nowego zakładu produkcji wędlin „Pieczone&Wędzone”.

W uroczystości otwarcia wzięli udział zaproszeni goście z burmistrzem Pawłem Grzybowskim i starostą Jarosławem Sochackim na czele. Przybyli także przedstawiciele wielu urzędów i instytucji państwowych. Było oficjalne otwarcie zakładu, gratulacje, kwiaty i życzenia dla właścicieli. Obiekt poświęcił ks. infułat Marek Smogorzewski, proboszcz parafii św. Stanisława Kostki w Rypinie. Czym tak naprawdę różnią się wędliny z Godziszew od tych, które są dostępne na rynku?

– Do produkcji naszych wyrobów wykorzystujemy jedynie naturalne składniki – mówi Wojciech Karolczyk, współwłaściciel zakładu. – Dopracowane receptury i tradycyjne techniki, które nie uznają dróg na skróty. Korzystamy z surowca najwyższej jakości, z hodowli bez antybiotyków i bezpośrednio od hodowcy. Dziczyznę także pozyskujemy od sprawdzonego dostawcy. Oczywiście wszystko pod pełną kontrolą weterynaryjną.

Wszystko, co dobre, wymaga czasu

– W swojej pracy nie przyspieszamy procesów naturalnie wymagających czasu – mówi Karolczyk. – Doprawiamy nasze wędzonki, peklując je w wywarze przypraw z dodatkiem peklosoli, w ten sposób dajemy mięsu szansę, żeby naturalnie wysyciło się smakiem i aromatem. Wszystkie surowce są peklowane obniżoną ilością peklosoli, dzięki czemu są znacznie zdrowsze. Nasze surowe wędzonki dojrzewające nacieramy przyprawami i pozostawiamy nawet na kilka tygodni, żeby uzyskać odpowiednią intensywność smaku.

Sztuka wędzenia

– Kolejny etap, który nie lubi pośpiechu to wędzenie – przyznaje Karolczyk. – W naszym zakładzie wędzimy w tradycyjnych komorach wędzarniczych, wyłącznie naturalnym dymem bukowym i olchowym. Wędzimy powoli, w niższej temperaturze, przez co uzyskujemy najlepsze rezultaty – głęboki zapach, niepowtarzalny smak oraz ciemnobrązowy kolor, bez szkodliwych dla zdrowia związków. Starannie kontrolujemy ten proces, dbając o właściwy czas i temperaturę wędzenia.

Bez folii

– Po wyjęciu wędlin z wędzarni trafiają one do naszych klientów w najkrótszym możliwym czasie. Wracamy w ten sposób do metod i cykli produkcyjnych sprzed ery pakowania całych partii w folię, aby zyskać dłuższy termin przydatności do spożycia. Jesteśmy dumni z tego, że wędlin w naszym zakładzie nie przechowujemy w opakowaniach plastikowych. To nie tylko korzyść dla środowiska, ale również sposób na utrzymanie jakości produktów na najwyższym poziomie. Pakowanie w plastik niszczy smak i zapach, o który tak bardzo zabiegaliśmy przez cały proces produkcji. Wymaga to oczywiście więcej pracy oraz zaangażowania, ale pozwala dostarczyć klientowi naprawdę dobrych i świeżych produktów. To dla nas odpowiedzialność i wyzwanie, żeby produkować krótkie partie i dostarczać je szybko do domów naszych klientów – świeże i pyszne – dodaje Karolczyk.

Tekst i fot. (AdWo)

Reklama

Smak wędlin z Godziszew komentarze opinie

  • gość 2019-08-12 14:27:35

    O Panu Wójcie Gminy Rypin Panu Januszu Tyburskim, który obecny był na uroczystości zapomnieliście. Trochę głupio - prawda !!??

  • Marek - niezalogowany 2019-09-15 20:50:26

    Pani Beata śliczna jak zawsze...moja szefowa z Polmeatu...

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez rypin-cry.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

WPR sp. z o. o. z siedzibą w Golub-Dobrzyń 87-400 , Rynek 20

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"