Reklama

Dariusz Malinowski odwiedził uczniów "Chełmickiego"

Tygodnik CRY
14/01/2019 10:12

Kolejny raz z niezwykłym wykładem przyjechał do uczniów Chełmickiego dr Dariusz Malinowski, na co dzień profesor fizjologii roślin na Teksas A&M University, rodowity rypinianin. Opowiadał o swojej pracy i niezwykłej hodowli kwiatów

Naukowiec mieszka od wielu lat w Stanach Zjednoczonych. Jest uznanym na świecie specjalistą w dziedzinie fizjologii roślin. Takich właśnie zagadnień dotyczył wykład jaki wygłosił dla uczniów Technikum Agrobiznesu.

– Dr Malinowski opowiadał o wieloletnich badaniach nad kwiatami hibiskusów. Zadaniem jego i współpracującej z nim ekipy naukowców jest na co dzień m. in. hodowla tych kwiatów, pielęgnowanie ich i udoskonalanie – mówi Agnieszka Czajkowska z Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie.

Amerykańscy badacze wyznaczyli sobie spektakularny cel – wyhodować niebieskiego hibiskusa. Było na niego ogromne zapotrzebowanie tamtejszego rynku ogrodniczego, a dostępne były wówczas tylko białe, różowe i czerwone kwiaty.

– Nikt nie wierzył, że się uda. Tymczasem, po 4 latach prób i badań, stało się. W ramach projektu „Tworzenie nowych kolorów kwiatów w zimotrwałych hibiskusach” urósł i zakwitł na niebiesko nasz „Blue Angel”, czyli „Błękitny Anioł” – pierwszy na świecie niebieski, a w zasadzie niebieskawy hibiskus. To był 2012 rok, a w 2016 nasz hibiskus był już tak niebieski, jak chcieliśmy – opowiada dr Dariusz Malinowski.

Na tym nie koniec. Na amerykańskiej uczelni w Teksasie naukowcy głowią się teraz nad tym, jak wyhodować hibiskusy, których kwiaty miałyby kolor żółty i pomarańczowy. Na razie udało się uzyskać kremową barwę. Od rozpoczęcia projektu „hibiskusowego” (2010) powstało aż 285 linii hodowlanych tych niezwykłych kwiatów. Najokazalsze z nich osiągają wielkość dużego talerza. 11 odmian hibiskusów jest w ciągłej sprzedaży na rynku amerykańskim. Do ubiegłego roku powstało łącznie aż 300 linii hodowlanych tych kwiatów – wersji zimotrwałej, 50 linii to kwiaty tropikalne. Części z nich nadano nazwy, które mają przywoływać na myśl lato – Ambrosia”, „Spice Summer”, „Amaretto”. W przyszłości mają być także dostępne w Europie.

Dr Dariusz Malinowski – rypinianin z pochodzenia, absolwent LO w Rypinie (1984), absolwent Wydziału Ogrodniczego na SGGW w Warszawie (1989), stopień doktora nauk przyrodniczych uzyskał na Szwajcarskiej Politechnice Federalnej (ETH) w Zurychu (1995), na co dzień profesor fizjologii roślin na Teksas A&M University w Vernon w Teksasie.
 

(ak)
fot. Agnieszka Czajkowska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do