
Krowa, której niestraszne są mrozy po -50 stopni Celsjusza. Trudno znaleźć rasę spełniającą ten warunek, ale jest wyjątek – rasa jakucka
Jakuckie bydło jest hodowane w najmroźniejszych obszarach Rosji. Jest niższe i mniej wydajne w stosunku do najlepszych ras, ale za to niezmiernie wytrzymałe. Krowa mierzy ok. 110 cm i waży od 350 do 400 kg. Byki są nieco wyższe – 115-127 cm i ważą 500-600 kg. Zwierzęta maja krótkie, silne nogi i wąską klatkę piersiową. Wyróżniające cechy to szybki przyrost tkanki tłuszczowej oraz długa sierść. Obie cechy pozwalają przetrwać trudną, syberyjską zimę. Krowy jakuckie są także odporne na gruźlice, brucelozę i białaczkę. Miejscowi hodowcy wykorzystują bydło jakuckie do produkcji mleka, mięsa oraz jako zwierzęta pociągowe.
Mleczność wynosi ok. 1000 kg rocznie. Mleko jest za to bardzo bogate w tłuszcz i proteiny. Mięso jest także bardzo zdrowe i cenione z uwagi na naturalną marmurkowatość. Drobne żyłki tłuszczu przedzielają mięso, tworząc wzór podobny do marmuru. Obecnie władze rosyjskie z jednej strony starają się, by zachować rasę, a z drugiej krzyżują ją z innymi rasami, próbując osiągnąć jak najlepsze rezultaty i cechy.
(pw)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie