
W sobotnie popołudnie 28 października zwycięzcy konkursu organizowanego przez Kujawsko-Pomorski Urząd Marszałkowski przy współpracy naszej Redakcji otrzymali gęsie tuszki
Akcja „Kujawsko-Pomorska Gęsina na Świętego Marcina” to okazja do poznania niezwykłego, tradycyjnie przyrządzonego mięsa, które rozsławiło Kujawy i Pomorze oraz stało się kulinarnym przebojem narodowego święta niepodległości. Powodów, dla których to właśnie gęsina wyrosła na kulinarny symbol kujawsko-pomorskiego jest wiele. Nasz region słynie z najlepszych, pod względem smaku i właściwości odżywczych, gatunków gęsi w Polsce. Szczególną renomą w kraju i za granicą cieszy się ekologiczna hodowla w Kołudzie Wielkiej pod Inowrocławiem. Kołudzkie gęsi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle wartościowe odżywczo.
– W kujawsko-pomorskiem udało nam się zbudować tradycję rodzinnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości, jej nieodłącznym elementem są domowe spotkania przy stole i serwowana podczas nich gęsina – podkreśla Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego. – Nasza kampania ożywiła obyczaj wspólnego celebrowana rocznicy odzyskania niepodległości radośnie i z dumą, w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Dziękuję za bycie częścią tej tradycji, przekazywanie jej dzieciom i wnukom, zapraszam do świętowania 11 listopada.
Tegoroczny Festiwal Gęsiny odbędzie się w piątek i sobotę 10-11 listopada w Przysieku. Na kiermaszu będzie można posmakować tradycyjnej kujawsko-pomorskiej gęsiny w wielu różnych wydaniach. Nie zabraknie również pokazów kulinarnych. Poprowadzą je znani restauratorzy i kucharze: Magda Gessler, Pascal Brodnicki, Bartłomiej Witkowski i Konrad Korszla.
(AdWo), fot. JM
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie