
W minioną sobotę w Manufakturze Zdrowia Krainy Skrwy w Raku odbyły się warsztaty kulinarne z przygotowania pizzy. Wszystko dzięki poseł Annie Gembickiej i Stowarzyszeniu Rozwoju Ziemi Dobrzyńskiej
Manufaktura Zdrowia Kraina Skrwy słynie z wytwarzania ekologicznych produktów w tradycyjny, sprawdzony od wieków sposób. Tak właśnie powstają prozdrowotne syropy z czarnej i czerwonej porzeczki, aronii oraz czarnego bzu. Owoce do ich produkcji zbierane są ręcznie w słoneczne dni i prosto z plantacji trafiają do przetwórstwa, nigdzie nie są przechowywane ani magazynowane. Pozwala to na uzyskanie niezwykle aromatycznych i zdrowych przetworów, bez żadnych sztucznych barwników i konserwantów. Poza produkowaniem ekologicznej żywności Manufaktura Zdrowia Kraina Skrwy prowadzi działalność eukacyjno-prozdrowotną, organizując warsztaty dla różnych grup. Tematyka zajęć związana jest ze zdrowym stylem życia, właściwym odżywianiem, zdrową kuchnią i aktywnością fizyczną.
Pizza może być zdrowa
Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszą na świecie. Jej podstawą są najwyższej jakości składniki o udowodnionym naukowo korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. Ważne w tej kuchni jest unikanie tzw. żywności przetworzonej, pełnej wzmacniaczy smaku i sztucznych konserwantów. Znana na całym świecie prawdziwa włoska pizza jest przyrządzana ze świeżych składników najwyższej jakości oraz pieczona w piecu opalanym drewnem, aby uzyskać najdoskonalszy smak i zatrzymać najcenniejsze właściwości użytych produktów.
– Kuchnia włoska jest prosta, ale różnorodna i oparta na najlepszych, naturalnych składnikach. To bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Dojrzałe pomidory, tradycyjne sery, wysokiej jakości oliwa z oliwek, doskonałe makarony i świeże zioła. Włosi często uprawiają własne warzywa lub kupują produkty na targowiskach oraz w małych lokalnych sklepikach. Kuchnia włoska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – przyznaje Agnieszka Pawłowska-Wypych z Manufaktury Zdrowia Kraina Skrwy.
Sobotnie warsztaty były świetną okazją nie tylko do poznania tajników przyrządzania oryginalnej pizzy, ale też integracji zespołowej.
– Kolejne warsztaty za nami – mówi Marzena Łukowska, prezes Stowarzyszenia Rozwoju Ziemi Dobrzyńskiej. – To był świetnie spędzony dzień w bardzo miłej atmosferze. Tym razem członkowie kół gospodyń wiejskich mogły poznać kulturę i smaki Italii. Bez wątpienia kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych na świecie i podbiła serca naszych pań i panów. Jednym z celów warsztatów było wypiekanie pizzy, w taki sposób, by danie było aromatyczne oraz miało odpowiednią strukturę i niezrównany smak. Jednym słowem było smacznie, zdrowo i wesoło.
Tekst i fot. (AdWo)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie