Reklama

Pokaż okaz – czyli prezentacja warzyw i warsztaty kulinarne

Tygodnik CRY
24/10/2025 13:24

Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku – ciepłe kolory, dary natury, długie wieczory. To także doskonała pora na wykorzystanie owoców i warzyw jesieni do przygotowana zdrowych i smacznych dań.

Co i jak przyrządzić z dyni, cukinii, marchewki, grzybków? Na te i inne pytania odpowiedziały gospodynie wiejskie, które uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, podczas których wykorzystywano jesienne warzywa.

Warsztaty odbyły się 11 października br. w świetlicy w Lasotach, a udział w nich wzięły: KGW Lasoty, KGW Pręczki, KGW Nadróż, sołectwo Huta i sołectwo Ruda. Zebranych powitali wójt gminy Rogowo Zbigniew Zgórzyński oraz dyrektor Centrum Usług Społecznych w Rogowie Milena Grudzińska.

Gospodynie przygotowały krok po kroku swoje kulinarne propozycje z jesiennych warzyw. Na stole królowały: zupa z dyni, roladki z cukinii, faszerowana papryka, pasztet z cukinii i marchewki, a na deser ciasto marchewkowe. Zebrani z zainteresowaniem brali udział w warsztatach, chłonęli tajniki smacznej i zdrowej kuchni. Najlepszym momentem była degustacja. Zdecydowanie wszystkie dania znalazły się na podium. Uczestnicy warsztatów wymienili się przepisami i poradami dotyczącymi prezentowanych dań.

Warsztaty kulinarne zostały przeprowadzone jako jedno z zadań w ramach realizacji projektu pn. „Centrum Usług Społecznych w Gminie Rogowo”, współfinansowanego ze środków EFS Plus.

(ak), fot. UG Rogowo

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do