Jesień to jedna z najpiękniejszych pór roku – ciepłe kolory, dary natury, długie wieczory. To także doskonała pora na wykorzystanie owoców i warzyw jesieni do przygotowana zdrowych i smacznych dań.
Co i jak przyrządzić z dyni, cukinii, marchewki, grzybków? Na te i inne pytania odpowiedziały gospodynie wiejskie, które uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, podczas których wykorzystywano jesienne warzywa.
Warsztaty odbyły się 11 października br. w świetlicy w Lasotach, a udział w nich wzięły: KGW Lasoty, KGW Pręczki, KGW Nadróż, sołectwo Huta i sołectwo Ruda. Zebranych powitali wójt gminy Rogowo Zbigniew Zgórzyński oraz dyrektor Centrum Usług Społecznych w Rogowie Milena Grudzińska.
Gospodynie przygotowały krok po kroku swoje kulinarne propozycje z jesiennych warzyw. Na stole królowały: zupa z dyni, roladki z cukinii, faszerowana papryka, pasztet z cukinii i marchewki, a na deser ciasto marchewkowe. Zebrani z zainteresowaniem brali udział w warsztatach, chłonęli tajniki smacznej i zdrowej kuchni. Najlepszym momentem była degustacja. Zdecydowanie wszystkie dania znalazły się na podium. Uczestnicy warsztatów wymienili się przepisami i poradami dotyczącymi prezentowanych dań.
Warsztaty kulinarne zostały przeprowadzone jako jedno z zadań w ramach realizacji projektu pn. „Centrum Usług Społecznych w Gminie Rogowo”, współfinansowanego ze środków EFS Plus.
(ak), fot. UG Rogowo
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie