
Na początku września odbyły się dwudniowe warsztaty dla uczniów Zespołu Szkół nr 5 im. Ks. Jana Twardowskiego w Rypinie. Organizatorem było Koło Gospodyń Wiejskich w Głowińsku
Warsztaty były częścią projektu „Dobre z Lasu”, realizowanego przez Lasy Państwowe, który ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów. Pierwszego dnia zajęć młodzież przygotowała wiele smakowitych potraw. Były babeczki z owocami leśnymi, rolada grzybowa, pyszne kanapki z pasztetem z sarny oraz napój na bazie syropu z kwiatów bzu. Nie zabrakło też lekcji edukacyjnej na temat lasu i jego mieszkańców. Każdy mógł spróbować prawdziwego miodu prosto z pasieki i posłuchać o jego zdrowotnych właściwościach. Drugiego dnia odbyły się warsztaty artystyczne, na których dzieci wykonywały ozdoby z szyszek. Radości i śmiechów było przy tym co niemiara.
(AdWo), fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie