Reklama

Cenny łup Chełmickiego

Tygodnik CRY
03/04/2018 08:34

II miejsce w Polsce, srebrny medal dla szkoły i 4 indywidualnie zdobyte indeksy na renomowane wyższe uczelnie – tak zakończył się udział reprezentacji Chełmickiego w XX Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności.

Do etapu centralnego XX Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, po eliminacjach okręgowych, zakwalifikowało się tylko 45 uczniów z 890 osób z całej Polski, które próbowały wywalczyć awans. W grupie najlepszych było czworo uczniów z Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie, uczących się na co dzień w IV klasie Technikum Technologii Żywności i Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego. Byli to: Julia Wysocka, Kamil Foss, Anna Żuchowska i Agnieszka Michalska.

– Dwa etapy (test pisemny i ustne odpowiedzi) wyłoniły zwycięzców. W rezultacie Agnieszka Michalska zajęła 

II miejsce i uzyskała tytuł laureata, Julia Wysocka zajęła V miejsce i uzyskała tytuł laureata, Kamil Foss zajął X miejsce i uzyskał tytuł laureata, Anna Żuchowska uzyskała tytuł finalisty – relacjonuje Agnieszka Czajkowska z Chełmickiego.

Nauczyciele i opiekunowie uczniów mogą być z nich dumni. – Wszyscy uczestnicy olimpiady otrzymali indeksy na 12 uczelni w Polsce, m. in. w Poznaniu, Olsztynie, Gdańsku, Warszawie, Szczecinie, Krakowie czy Wrocławiu, medale i nagrody oraz zwolnienie z egzaminu zawodowego w części teoretycznej – mówi Monika Naruszko, która przygotowywała uczniów do olimpiady.

Szkoła, za sprawą swoich zdolnych uczniów, zyskała srebrny medal za zajęcie II miejsca w Polsce w klasyfikacji szkół.
 

(red), fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do