Reklama

Dylewo wygrało Bitwę Regionów

Tygodnik CRY
09/07/2025 09:59

W sobotę 21 czerwca w miejscowości Bartniczka odbyło się XIV Święto Miodu, podczas którego zorganizowano kolejną edycję Bitwy Regionów. W konkursie wzięły udział koła gospodyń wiejskich z powiatów brodnickiego i rypińskiego.

Komisja konkursowa obradowała w składzie: przewodniczący Dariusz Hebel, zastępczyni przewodniczącego Benedykta Bogacka oraz członkini komisji Bernadeta Szcześniewicz. Po długich i zaciętych obradach ustalono, że zmagania wygrało KGW Dylewo, podając pierogi z gęsiną i dodatkiem sosu borowikowego. Drugie miejsce zajęło KGW Górale „Góraleczki” za kaczkę faszerowaną mięsem mielonym i jabłkiem. Trzecie miejsce przyznano KGW Grążawy, które zaserwowało zupę zagraj z kluseczkami.

– W tym roku postawiłyśmy na pierogi z gęsiną z dodatkiem sosu borowikowego. Nasze pierogi zawsze wszyscy chwalą, więc powiedziałam do dziewczyn: „Spróbujmy, sprawdźmy, czy rzeczywiście są tak dobre”. Jak widać po wygranej, był to bardzo dobry wybór. Przygotowanie potrawy zajęło nam trochę czasu – dwa dni ciężkiej pracy. Farsz przygotowałyśmy z gęsiny – mięso trzeba było dokładnie przyprawić i pozostawić na noc, aby dobrze przeszło aromatem przypraw. Następnego dnia piekłyśmy je przez cztery godziny, co wymagało sporo cierpliwości. Z upieczonego mięsa zrobiłyśmy farsz. Pierogi wymagały również czasu – trzeba było zrobić ciasto i ręcznie je lepić. Sos z suszonych borowików to już tylko dodatek, ale bardzo ważny. Warto było poświęcić ten czas, bo nagroda cieszy nas ogromnie – to już drugi raz, gdy stanęłyśmy na podium, co tym bardziej motywuje nas do dalszej pracy. Nie było lekko – inne koła także miały pyszne potrawy. Ale mamy to! Teraz jedziemy dalej na etap wojewódzki – mówi Beata Sugalska, przewodnicząca KGW Dylewo.

Bitwa Regionów to konkurs kulinarny, który promuje bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. W wydarzeniu mogą wziąć udział koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie tradycji kulinarnych, wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot oraz upowszechnianie kultury ludowej. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur, z wykorzystaniem produktów regionalnych i krajowych surowców. Celem konkursu jest popularyzacja tradycyjnych dań regionalnych oraz podkreślenie różnorodności polskiej kuchni. Konkurs jest również formą promocji działalności KGW i stowarzyszeń, które od lat odgrywają kluczową rolę w kultywowaniu dziedzictwa kulinarnego i rozwijaniu lokalnych inicjatyw.

(AdWo), fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do