
W środę 7 lutego w Zespole Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej w Rypinie odbyła się inauguracyjna edycja konkursu kulinarnego ,,Smaki i aromaty lasu – kuchnia myśliwska”. W kulinarnych zmaganiach uczestniczyli m. in. uczniowie szkół z powiatu rypińskiego, sierpeckiego i lipnowskiego
Tego dnia szkolna pracownia gastronomiczna tętniła życiem. Młodzi kucharze przygotowywali potrawy z dziczyzny. Bogate w aromaty dania oceniała komisja w składzie: Zygmunt Paradowski, przewodniczący komisji kultury i promocji łowiectwa ORŁ w Toruniu, Patryk Kuchnicki, przedstawiciel Okręgowej Rady Łowieckiej we Włocławku oraz Adam Kamiński z Nadleśnictwa Skrwilno. Oceniano nie tylko smak, lecz również sposób podania i walory estetyczne przygotowanych potraw.
W rywalizacji najlepsi okazali się uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu (powiat sierpecki). Drugie miejsce przypadło młodzieży z Zespołu Szkół Nr 3 w Rypinie. Z trzeciego miejsca cieszyli się natomiast młodzi kucharze z Zespołu Szkół Nr 2 w Rypinie. Finał imprezy odbył się w sali konferencyjnej Rypińskiego Centrum Sportu. Uczestnicy kulinarnych zmagań otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Patronat nad wydarzeniem objął starosta rypiński Zbigniew Zgórzyński oraz przewodniczący rady powiatu Krzysztof Cegłowski. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m. in. lokalni samorządowcy, myśliwi regionu kujawsko-pomorskiego, dyrektorzy szkół powiatowych, kierownicy jednostek organizacyjnych powiatu oraz liczni sponsorzy.
Tekst Adam Wojtalewicz
fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie