
Działająca od lat na lokalnym rynku firma „Pati”, jako pierwsza otworzyła swój zakład w rypińskiej podstrefie Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Uroczystego otwarcia dokonano w ubiegłym tygodniu
Nowy zakład cukierniczy, który powstał przy ul. Bielawki, ma powierzchnię 1,8 tys. metrów kwadratowych. W ramach inwestycji wybudowano halę produkcyjno – magazynową oraz dwukondygnacyjny budynek administracyjno – socjalny. Zagospodarowano teren wokół zakładu, wykonano drogę wewnętrzną, parking, chodniki, oświetlenie. Cały teren został ogrodzony.
Uroczystego otwarcia nowego obiektu dokonano w piątek 26 lutego. Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. wojewoda Mikołaj Bogdanowicz, burmistrz Paweł Grzybowski, poseł Zbigniew Sosnowski oraz wielu innych.
– Kiedy prawie dwie dekady temu zaczynałam pracę w małej, osiedlowej piekarni założonej przez mojego ojca, miałam marzenie o stworzeniu nowoczesnej firmy cukierniczej – opowiadała Anita Fede Chreścionko. – Miałam determinację i byłam gotowa ciężko pracować aby to marzenie zrealizować. Dzisiaj, po latach jako właściciel firmy „Pati” mogę z duma ogłosić otwarcie nowoczesnego zakładu cukierniczego. Chcę podziękować wszystkim którzy przyczynili się do realizacji tego projektu. Dziękuje państwu za udaną współpracę i mam nadzieję na równie dobrą w latach kolejnych. Chce podziękować wszystkim pracownikom firmy „Pati”. Bez waszego wysiłku i ciężkiej pracy nie byłoby sukcesu. Część z was jest z firmą od samego początku. Chciałabym, żebyście wszyscy mieli świadomość, że „Pati” to wy – podkreślała właścicielka firmy. – Stanowicie o sile firmy, strukturze organizacyjnej i kształtujecie wizerunek firmy na zewnątrz. Szanuję i doceniam waszą pracę. Wiedzcie, że zawsze możecie liczyć na pomoc ze strony firmy. Chciałabym też podziękować kilku wyjątkowym osobom: mojemu mężowi, którego firma zrealizowała inwestycję budowlaną, oraz dzieciom za wsparcie i zaangażowanie. Jestem bardzo szczęśliwa, że moja córka Patrycja od której imienia pochodzi nazwa firmy, oraz syn Maciej który brał czynny udział w budowie, coraz bardziej angażują się w życie firmy. Tato, dziękuję ci za stworzenie podstaw naszej firmy, za naukę, cierpliwość i wyrozumiałość. Mamo, twoja mądrość życiowa, cierpliwość i dobroć sprawia, że cała nasza rodzina czuje się szczęśliwa prywatnie i może się skupiać na rozwoju biznesu. Bardzo ci za wszystko dziękuję – zakończyła swoje wystąpienie Anita Fede Chreścionko.
– Sukces który tu dostrzegam jest naprawdę przeogromny – mówił wojewoda Mikołaj Bogdanowicz. – Nie wszędzie współpraca między biznesem a samorządem jest tak dobra. Gratuluje firmie „Pati” tego sukcesu, dziękuję panu burmistrzowi który mnie tu zaprosił.
– Rypin ma kilka znakomitych marek którymi możemy się szczycić i jedną z nich jest „Pati” – mówił burmistrz Paweł Grzybowski. – Oby jak najwięcej takich firm z rodzinnym kapitałem. My jako samorządowcy jesteśmy tu od tego, aby wam pomagać.
Firma „Pati” została założona w 2001 roku, ale początek działalności piekarniczej w rodzinie, to rok 1990, kiedy to Zenon Fede przystąpił do spółki zakładu ciastkarsko – piekarniczego z siedzibąprzy ul. Mławskiej w Rypinie. Po kilku latach Zenon Fede wybudował własną piekarnię przy ul. Lissowskiego. Była to niewielka osiedlowa piekarnia ze sklepem firmowym, która w tamtym czasie zatrudniała 3 pracowników. Produkty znalazły uznanie w oczach klientów, były też wystawiane na targach takich jak rypińska AGRA.
W 1997 roku pracę w firmie rozpoczęła córka Zenona Fede, Anita, która wniosła do firmy świeże spojrzenie i pomysły na rozszerzenie działalności. W niedługim czasie zostały otwarte dwa kolejne sklepy w Rypinie. W 2001 roku rodzinna firma zaczęła działać pod szyldem „Pati”. Celem właścicieli było rozszerzenie produkcji piekarniczej o cukierniczą. W 2010 roku została nawiązana współpraca z jednym z najlepszych specjalistów z branży cukierniczej Ireneuszem Lanskim. Dzieki temu nastąpił dynamiczny rozwój firmy, zwiększono znacznie produkcje zarówno cukiernicza jak i piekarniczą. Nawiązano współpracę z sieciami handlowymi i zwiększono też liczbę sklepów firmowych, których jest obecnie 11, a otwarcie kolejnego nastąpi w najbliższych dniach. Firma zatrudnia w chwili obecnej 70 pracowników i 14 uczniów. To rozwój cukierniczej gałęzi działalności spowodował, że dotychczasowa siedziba firmy okazała się niewystarczająca. W roku 2014 została podjęta decyzja o budowie nowoczesnego zakładu cukierniczego.
Tekst i fot. (magbet)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie