Reklama

Praktyka czyni mistrza

Tygodnik CRY
12/08/2025 09:38

Uczniowie Zespołu Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej i Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie zakończyli praktyki zawodowe realizowane w ramach zadania „Zawodowcy na start”.

– Nasi uczniowie przez 4 tygodnie będą zdobywać bezcenne doświadczenie w rzeczywistych warunkach pracy, rozwijać swoje umiejętności oraz wykorzystywać w praktyce wiedzę zdobytą w szkole – podkreślał przed rozpoczęciem stażów starosta Jarosław Sochacki.

 

Nim młodzież z obu szkół przystąpiła do pracy w rypińskich i okolicznych firmach przeszła w maju tego roku rekrutację. Żeby dostać się na staż należało mieć skończone 16 lat, dość wysoką średnią, nie opuszczać lekcji i dobrze się zachowywać.

Dla młodych ludzi przygotowano możliwość pracy w następujących branżach: ekonomia, logistyka, usługi gastronomiczne i żywienie, technologia żywności, informatyka i programowanie, grafika i poligrafia cyfrowa, leśnictwo, hotelarstwo, mechanika samochodowa, analityka, mechatronika, fryzjerstwo.

Dofinansowanie w wysokości prawie 2,5 mln zł na ten projekt skierowany do 400 uczniów Zespołu Szkół nr 2 im. Unii Europejskiej i 250 z Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego oraz 65 nauczycieli Starostwo Powiatowe w Rypinie otrzymało z programu Fundusze Europejskie dla Kujaw i Pomorza. Celem przedsięwzięcia jest podniesienie jakości i efektywności kształcenia zawodowego poprzez wparcie uczniów i nauczycieli techników, doposażenie szkół oraz współpracę z otoczeniem społeczno-gospodarczym poprzez dostosowanie kształcenia do potrzeb rynku pracy. Szkolenia w rypińskich i okolicznych firmach są jego częścią.

Jak wyglądają takie praktyki, czy uczniowie są głównie obserwatorami, czy zostają im powierzone zadania wymagające pewnej wiedzy i umiejętności?

– Technicy analitycy uczą się profesjonalnej obsługi sprzętu pomiarowego, poznają procedury analityczne i biorą udział w analizach fizykochemicznych różnych substancji. Każdy dzień przynosi im nowe wyzwania i daje szansę na praktyczne zastosowanie wiedzy zdobytej na lekcjach chemii i przedmiotów zawodowych.

– Technologowie żywności z kolei pracują w zakładach produkcji spożywczej, gdzie uczą się kontrolować jakość produktów, uczestniczą w procesach technologicznych i poznają zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w przemyśle spożywczym. Praktyka w zakładzie to świetna okazja, by zobaczyć, jak teoria zamienia się w realne działania – od receptury po gotowy produkt.

– Przyszli kucharze pracują w kuchniach, restauracjach i punktach gastronomicznych, gdzie doskonalą swoje umiejętności i poznają nowoczesne techniki przygotowywania potraw oraz uczą się organizacji pracy w kuchni. Każdy dzień to nowe receptury, wyzwania i możliwość pracy w zespole. Uczniowie mają okazję planować i przygotowywać posiłki, serwować je zgodnie z zasadami estetyki i obsługi klienta, a także poznawać zasady kontroli bezpieczeństwa żywności i pracy w gastronomii – opisują doświadczenia swoich koleżanek i kolegów przedstawiciele samorządu uczniowskiego Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie.

(jd), fot. ZS nr 3

Aktualizacja: 17/08/2025 13:43
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do