
Stowarzyszenie Rozwoju Ziemi Dobrzyńskiej z powodzeniem realizuje warsztaty, m.in. z zakresu zdrowego żywienia i promowania lokalnych, dobrych produktów żywnościowych.
Zajęcia prowadzone przez Agnieszkę Pawłowską z Krainy Skrwy Manufaktury Zdrowia zawsze są na najwyższym poziomie. Wiedza zdobyta na szkoleniu z pewnością przyda się w codziennym życiu.
– Wraz z nadejściem jesiennych dni nasz układ odpornościowy zostaje wystawiony na niemałą próbę. Zwiększona liczba drobnoustrojów nieustannie atakuje nasz organizm. Dlatego właśnie o tej porze roku sporo osób choruje. Wpływa na to pogoda, zmniejszenie odporności, dieta uboga w witaminy, niedobór snu oraz przebywanie wśród zarażonych osób. Skutki tego większość z nas doskonale zna. Przeziębienia i podatność na grypę to dla niektórych chleb powszedni. Dlatego zdecydowaliśmy się przeprowadzić warsztaty, podczas których słuchacze dowiedzą się jak ustrzec się przed infekcjami, kształtować zdrowe nawyki żywieniowe i wykorzystać właściwości tradycyjnych odmian polskich owoców – mówi Marzena Łukowska, prezes Stowarzyszenia Rozwoju Ziemi Dobrzyńskiej.
Warsztaty odbywają się pod patronatem Anny Gembickiej – posłanki, minister oraz pełnomocnika rządu do spraw lokalnych inicjatyw społecznych. Pod koniec roku Stowarzyszenie Rozwoju Ziemi Dobrzyńskiej planuje wydać publikację, m.in. na temat zdrowych nawyków żywieniowych.
– Powstanie publikacja na temat kształtowania odporności za pomocą naturalnych produktów i zdrowych nawyków – dodaje Marzena Łukowska. – Dzięki niej czytelnicy zdobędą rzetelną wiedzę, która pozwoli im na skuteczną obronę organizmu przed infekcjami. Autorami zamieszczonych treści będą osoby zajmujące się tematyką zawodowo i naukowo. Publikacja będzie rozdawana wszystkim uczestnikom warsztatów bezpłatnie.
Cały projekt dofinansowany jest ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.
(AdWo), fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie