
Wino, kawa i warzywa – te trzy składniki zdominowały w ostatnich tygodniach warsztatowe zajęcia młodych adeptów sztuki gastronomicznej w Chełmickim.
W listopadzie i grudniu w Zespole Szkół nr 3 realizowane były liczne kursy w ramach projektu zawodowego „Dobry zawód – Lepsza przyszłość”. Uczniowie zdobywali wiedzę i umiejętności, których można im pozazdrościć. Otrzymali stosowne certyfikaty i zaświadczenia. Technicy z klas technikum agrobiznesu i technikum mechanizacji rolnictwa szkolili się w operowaniu ciężkim sprzętem – wózkami widłowymi, ładowarkami teleskopowymi, kombajnami zbożowymi.
– Znacznie bardziej delikatne, kolorowe i spektakularne były kursy dla uczniów, którzy na co dzień uczą się w technikum żywienia i usług gastronomicznych – tłumaczy Agnieszka Czajkowska z ZS nr 3. – Uczyli się carvingu (tworzenie dekoracji z warzyw i owoców), przeszli kurs baristy (sposoby parzenia, zdobienia i podawania kawy) i sommeliera (doradztwo w zakresie wina, doboru wina do potraw, sposób podawania win). Pachnąco i kolorowo było też w Akademii Chełmickiego, która uczyła przygotowywania zup, dań głównych i deserów.
Spotkania-warsztaty podzielono tematycznie. Na jednym z nich królowała gęsina. Inne poświęcono tradycyjnym. wigilijnym potrawom.
(ToB)
fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie