Reklama

Warzywny bukiet i kawa z serduszkiem

Tygodnik CRY
02/01/2019 09:44

Wino, kawa i warzywa – te trzy składniki zdominowały w ostatnich tygodniach warsztatowe zajęcia młodych adeptów sztuki gastronomicznej w Chełmickim.

W listopadzie i grudniu w Zespole Szkół nr 3 realizowane były liczne kursy w ramach projektu zawodowego „Dobry zawód – Lepsza przyszłość”. Uczniowie zdobywali wiedzę i umiejętności, których można im pozazdrościć. Otrzymali stosowne certyfikaty i zaświadczenia. Technicy z klas technikum agrobiznesu i technikum mechanizacji rolnictwa  szkolili się w operowaniu ciężkim sprzętem – wózkami widłowymi, ładowarkami teleskopowymi, kombajnami zbożowymi. 

– Znacznie bardziej delikatne, kolorowe i spektakularne były kursy dla uczniów, którzy na co dzień uczą się w technikum żywienia i usług gastronomicznych – tłumaczy Agnieszka Czajkowska z ZS nr 3. – Uczyli się carvingu (tworzenie dekoracji z warzyw i owoców), przeszli kurs baristy (sposoby parzenia, zdobienia i podawania kawy) i sommeliera (doradztwo w zakresie wina, doboru wina do potraw, sposób podawania win).  Pachnąco i kolorowo było też w Akademii Chełmickiego, która uczyła przygotowywania zup, dań głównych i deserów. 
Spotkania-warsztaty podzielono tematycznie. Na jednym z nich królowała gęsina. Inne poświęcono tradycyjnym. wigilijnym potrawom. 
 

(ToB)
fot. nadesłane

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do