Reklama

Wszystkie mleczne tajemnice

Tygodnik CRY
23/04/2019 11:00

Trzy pierwszoklasistki z „Chełmickiego” stanęły na wysokości zadania i wygrały finał ważnej olimpiady mleczarskiej, zdobywając indeksy na UTP. To ogromny sukces i zwiastuje kolejne wygrane w przyszłości.

Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie odbyła się już 45. raz. W Toruniu spotkało się 16 reprezentacji szkół z całej Polski. Była wśród nich ekipa z Zespołu Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie: Sandra Chmielewska z kl. I Technikum Technologii Żywności, Zuzanna Klonowska i Karolina Wiśniewska z tej samej klasy. Organizator zmagań to Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie, a współorganizatorzy to Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Wydział Nauki o Żywności). Patronat honorowy nad turniejem objęło Ministerstwo Rolnictwa.

– Celem olimpiady jest popularyzacja i pogłębianie wiedzy zawodowej uczniów z technologii żywności, pobudzanie ich do twórczego myślenia w dziedzinie nowych technologii wyrobów mleczarskich, wspomaganie wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce zawodowej, podnoszenie wyników nauczania z przedmiotów zawodowych i rozbudzanie zamiłowania ucznia do zawodu. Zakres tematyczny obejmował wiedzę o mleku i jego walorach, postęp techniczno-technologiczny w przemyśle mleczarskim, zagadnienia związane z ekonomią, zarządzaniem i marketingiem – relacjonuje Monika Naruszko, która przygotowywała dziewczyny do olimpiady. Jej radość z sukcesu jest podwójna, bowiem jest na co dzień wychowawczynią finalistek.

Po sprawdzeniu testów zakwalifikowano uczestników do III etapu, który składał się z części pisemnej i ustnej. Pisemny test składał się z 70 pytań, po nim odbyła się część „praktyczna”, w której skład weszło sześć rozbudowanych zadań dotyczących przetwórstwa mleczarskiego. Na koniec zorganizowano etap ustny. Po nim ostatecznie wyłoniono laureatów i wręczono im indeksy promujące przyjęcie na Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie na wybrane wydziały (Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, Inżynieria Chemiczna i Procesowa oraz Towaroznawstwo) bez dodatkowego postępowania kwalifikacyjnego. Wszyscy zostali zwolnieni z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Otrzymali puchary, dyplomy i nagrody.
 

(ak), fot. Agnieszka 
Czajkowska

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do