
Reprezentacja Zespołu Szkół Nr 3 im. B Chełmickiego wzięła udział w konkursie kulinarnym „Smaki i aromaty lasu – kuchnia myśliwska”. Organizatorem był Zespół Szkół nr 2.
Patronatem objął uczniowskie zmagania starosta rypiński Zbigniew Zgórzyński, przewodniczący rady powiatu Krzysztof Cegłowski oraz brać myśliwska regionu kujawsko-pomorskiego. Do udziału w kulinarnych zmaganiach zaproszono uczniów szkół kształcących w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Rywalizowało sześć dwuosobowych zespołów: Zespół Szkół Technicznych z Lipna, Zespół Szkół z Grubna, Zespół Szkół ze Studzieńca, Zespół Szkół z Gronowa, Zespół Szkół nr 2 z Rypina i reprezentacja Zespołu Szkół nr 3 w Rypinie. Zadaniem zespołu było wykonanie pięciu porcji tzw. dania zasadniczego z sarny w czasie 120 minut.
– Konkurs był świetną okazją do doskonalenia umiejętności kulinarnych, wymiany doświadczeń między uczniami, zdrowej rywalizacji, a przede wszystkim dobrej zabawy, którą było widać na twarzach uczestników – relacjonuje udział w konkursie nauczycielka technologii gastronomicznej w ZS3 Agnieszka Meler.
Zespół Chełmickiego wystąpił w składzie: Krystian Paradowski i Miłosz Trymers. Chłopcy wywalczyli II miejsce i wygrali mikser dzbanowy dla szkoły. Przygotowali zrazy z dziczyzny z grzybami w sosie grzybowo-jałowcowym z pierogami, z modrą kapustą i z żurawiną. I miejsce zajął Zespół Szkół w Studzieńcu. Dużym zaskoczeniem i niespodzianką były nagrody. Żaden z uczestników konkursu nie wyjechał do domu bez nagrody. Podobnie opiekunowie-nauczyciele.
(ak), fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie