
W dobie pandemii głównym powodem wyjścia z domu jest konieczność kupna leków, żywności i środków czystości. Większości towarów w sklepach na razie nie brakuje, więc nie ma powodu robienia nadmiernych zapasów.
Ministerstwo Zdrowia wydało zalecenia dotyczące zasad postępowania podczas robienia sprawunków. W aptekach i mniejszych sklepach obowiązuje zasada 1-2 klientów jednocześnie. W większych wpuszcza się 10-20 osób, dopiero gdy wcześniejsza grupa opuści placówkę. Osoby stojące w kolejce na zewnątrz powinny zachować między sobą odstęp minimum 1-1,5 metra.
Zasady bezpiecznych zakupów:
– Przed wyjściem warto sporządzić listę potrzebnych produktów, by w sklepie spędzić jak najmniej czasu i niepotrzebnie nie przechadzać się między półkami. Do sklepu należy iść pieszo lub pojechać własnym samochodem. Nie powinno się w tym celu korzystać z komunikacji publicznej.
– W sklepie należy unikać macania czegokolwiek bez potrzeby. Nie powinno się dotykać okolic oczu, ust i nosa, a po powrocie do domu od razu trzeba umyć ręce.
– Warto mieć ze sobą swój koszyk czy swoją torbę na zakupy, zamiast korzystać ze sklepowego koszyka czy wózka.
– Podczas zakupów i kolejki do kasy konieczne jest zachowanie dystansu wobec innych osób. Płacić powinno się bezdotykowo. Ekrany kas samoobsługowych, klawiatury do wpisywania kodu PIN są najbardziej zanieczyszczone. Jeśli nie można wstukiwać cyfr kostką palca (mniejsza szansa, że w ten sposób dotknie się twarzy brudną częścią ręki), warto mieć ze sobą płyn antybakteryjny i po wyjściu ze sklepu go użyć.
– Podczas otwierania szaf chłodniczych należy dotykać uchwytów w rękawiczkach albo po kontakcie z nimi zdezynfekować ręce. Rękawiczki jednorazowe nie są rozwiązaniem, jeśli się nie potrafi ich odpowiednio zdjąć. Wówczas można się zakazić tym, co się na nich zbierze. Zdejmując je, należy złapać jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę chwycić ręką w rękawiczce i identycznie zdjąć drugą. W ten sposób pierwsza rękawiczka znajdzie się wewnątrz drugiej. Zdjęte rękawiczki trzeba natychmiast wyrzuć do zamkniętego kosza.
– Po powrocie do domu powinno się wyszorować warzywa i owoce, zdjąć folię i opakowania z jedzenia i je wyrzuć, po czym dokładnie umyć ręce.
– Gotowanie i pieczenie w temperaturze powyżej 60 stopni zabija wirusy osiadłe na mięsie i surowych produktach.
Tekst i fot. (jd)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie