Reklama

Czytelnicy CRY odebrali gęsinę

Tygodnik CRY
03/11/2020 09:35

Akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina” organizowana przez Urząd Marszałkowski w Toruniu zakończona. Gęsie tuszki trafiły m. in. do mieszkańców naszego miasta, którzy gęsinę ufundowaną przez marszałka Piotra Całbeckiego wygrali dzięki konkursowi w CRY.

W minioną sobotę tuż przed godziną 14:00 na placu przed Rypińskim Domem Kultury pojawiło się kilkanaście osób z voucherami w ręku po odbiór gęsiny. Zwycięzcy konkursów organizowanych przez lokalne i regionalne media otrzymali w tym roku łącznie 2020 świeżych gęsich tuszek w całym województwie.

– W Kujawsko-Pomorskiem udało nam się zbudować tradycję rodzinnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości, jej nieodłącznym elementem są domowe spotkania przy stole i serwowana podczas nich gęsina. Nie wiemy, jak jesienią będzie wyglądała sytuacja epidemiczna. Jestem jednak przekonany, że znajdą Państwo sposób, by rocznicę odzyskania niepodległości celebrować radośnie i dumą, przy kujawsko-pomorskiej gęsinie – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Przekazane gęsi wyhodowano w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej pod Inowrocławiem. Wśród zwycięzców byli też czytelnicy Tygodnika CRY, którzy chętnie dzielili się uwagami na temat akcji.

– Do wzięcia udziału w konkursie namówił mnie kolega z pracy – opowiada pan Jacek, mieszkaniec Rypina. – Lubię gęsinę, to miłe wspomnienie dań mojej babci, tych z czasów dzieciństwa. Tuszkę przygotuję według jej przepisu.

– Przyrządzenie gęsi wymaga czasu. Mój przepis polega na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki, aby była chrupiąca i apetyczna. Czas pieczenia to nawet 7 godzin. Dlatego najlepiej włożyć do piekarnika wcześnie rano, aby zdążyła się upiec na obiad – dodaje jedna z pań po odbiorze „zwycięskiej” tuszki.

Warto wybierać gęsinę, gdyż ma ona pożądany dla człowieka skład kwasów tłuszczowych. Zawiera również około 23 procent białka, w skład którego wchodzą aminokwasy, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem. Gęsina jest również źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gęsi tłuszcz od wieków uznawany jest  za jeden z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości. Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne, stawowe oraz stany zapalne.

Tekst i fot. (AdWo)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do