
Co zrobić na zdrowy, pożywny obiad? Jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie? Odpowiedzi na te wszystkie pytania znajdzie każdy na blogu dietetyczno-kulinarnym.
Na pomysł aktywowania bloga kulinarnego wpadły nauczycielki zajmujące się w Zespole Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego kwestiami żywienia (przedmiotu szkolnego). Przy okazji zajęć szkolnych w pracowniach lub na okoliczność różnych imprez w szkole powstawały wielokrotnie dania, które po prostu trzeba było uwiecznić, przynajmniej na zdjęciach, a także podzielić się recepturami z innymi.
Z czasem pomysł rozrósł się do postaci bloga dietetyczno-kulinarnego, na którym oprócz receptur i przepisów na różne potrawy pojawiły się liczne porady dietetyczne, ciekawostki dotyczące jedzenia. Można tu znaleźć mnóstwo informacji. Każdy, kto lubi gotować, piec, dekorować stół i kto interesuje się wszelkimi nowinkami kulinarnymi, znajdzie tu informacje pożyteczne dla siebie. Blog tworzą nauczycielki: Agnieszka Meler i Sylwia Fiałkowska, ale także uczniowie. To oni coraz częściej wychodzą z inicjatywą i realizują z pasją swoje pomysły.
Jeden z ostatnich wpisów na blogu jest szczególnie przydatny wszystkim tym, którzy w pełni sezonu grypowego nie czują się pewnie. – Sezon na grypę i przeziębienia trwa. Warto wiedzieć, jak wzmocnić odporność i wspomóc organizm w walce z infekcją. Właściwa dieta jest istotnym czynnikiem wpływającym na stan zdrowia. Przedstawiamy kilka produktów, które warto wprowadzić do diety – mówi współtwórczyni bloga Sylwia Fiałkowska.
Dalej zobaczymy całą listę produktów spożywczych, które pomogą nam zadbać o zdrowie. Znajdziemy wśród nich, jogurty, czosnek i cebulę, paprykę, maliny… Wyczytamy także, że w walce z przeziębieniem pomogą także: miód, imbir, chili, czarny bez, szałwia i lipa. Więc może herbatka? Przepis też można znaleźć na blogu.
(ak)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie