
61 gęsich tuszek trafiło do mieszkańców Rypina i okolic. A wszystko w ramach kolejnej edycji akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”, którą organizuje Urząd Marszałkowski w Toruniu.
Zwycięzcy konkursów organizowanych przez lokalne i regionalne media otrzymali w tym roku łącznie 2019 świeżych gęsich tuszek. Producentem gęsiny jest Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski). Oczywiście wśród zwycięzców byli też czytelnicy Tygodnika CRY. Gęsie tuszki wydawano w minioną sobotę na placu przed Rypińskim Domem Kultury. Laureaci konkursów nie kryli swojego zadowolenia.
– Cieszę się z wygranych tuszek – mówi mieszkaniec Rypina. Należy pamiętać, że to gatunek mięsa, który wymaga umiejętności przyrządzenia. Wyjątkowy smak można uzyskać poprzez odpowiedni dobór przypraw. Moim sposobem przyprawienia gęsiny jest zamarynowanie jej w zalewie. Należy zagotować wodę z solą, a następnie dodać koper, liść laurowy, gorczycę, estragon i czosnek. Gęś w zalewie odstawia się na 24 godziny, a następnie piecze. Wszystkim polecam ten przepis.
Województwo kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych. To ponad 12 proc. produkcji krajowej.
– Do gęsiny nie trzeba już nikogo zachęcać – uważa marszałek Piotr Całbecki. – Wiadomo, że smakuje wyśmienicie, jest zdrowa i dobrze prezentuje się na talerzach i półmiskach. Wiadomo też, że najlepsza jest ta kujawsko-pomorska.
Marszałkowskiej kampanii gęsinowej od lat towarzyszy także festyn w naszym mieście, który z roku na rok staje się coraz popularniejszą imprezą.
Tekst i fot. (AdWo)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie