Reklama

Jubileuszowy Dzień Babki w gminie Brzuze [zdjęcia]

Tygodnik CRY
23/04/2025 12:37

Minęło 5 lat od ustanowienia Dnia Babki – święta, które wymyślił wójt gminy Brzuze Jan Koprowski. Na razie obchodzone jest tylko lokalnie, ale może kiedyś stanie się ogólnopolskie, a nawet międzynarodowe.

We wtorek 8 kwietnia w sali widowiskowej Domu Kultury Osada w Ostrowitem na długim stole przykrytym białym obrusem ustawiono wypieki członkiń kół gospodyń wiejskich, sołectw, szkół podstawowych, stowarzyszeń oraz instytucji z gminy Brzuze.

Babek było prawie 50, nie licząc mniejszych form kulinarnej ekspresji. Były ciasta pieczone i gotowane, robione na maśle, oleju, margarynie czy majonezie, z dodatkiem bakalii, owoców, maku, kakao, polane lukrem, posypane cukrem pudrem, udekorowane zielonymi gałązkami bukszpanu, owocami, bitą śmietaną, czekoladowymi jajeczkami, jadalnymi kwiatami i co tam twórczyniom tych pyszności przyszło do głowy.

Naszą uwagę zwróciły dwie babki. Pierwsza zielona jak wiosenna trawa, druga puszysta jak dmuchawce mniszka lekarskiego. Zapytaliśmy autorki owych kulinarnych arcydzieł o przepisy, na wypadek, gdyby któraś z naszych Czytelniczek, a może Czytelników chcieliby na Wielkanoc którąś z nich upiec.

Zielona babka

Składniki

Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, jeden budyń waniliowy lub 4 dkg skrobi ziemniaczanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia i płaska łyżeczka sody, 20 dkg świeżego szpinaku, pół szklanki cukru, 4 jajka, niecałe pół szklanki oleju,skórka otarta z jednej cytryny.

Krem: 15 dkg serka mascarpone, pół szklanki śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru

Dekoracja: borówki, maliny, jadalne kwiaty, czekoladowe jajeczka.

Wykonanie

Jajka ubić z cukrem. Gdy masa będzie już puszysta wlewać do niej stopniowo olej. Osuszony szpinak zmiksować i dodać do masy jajecznej wraz z otartą skórką z cytryny. Delikatnie wymieszać. Wszystkie suche składniki, czyli mąkę, budyń, proszek do pieczenia i sodę połączyć i wsypać do zielonej masy. Całość wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać tartą bułką lub mąką i wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec 40-50 minut. Gdy babka ostygnie ściąć jej wierzch i nałożyć krem ubity ze śmietany, cukru pudru i mascarpone, do którego można dodać trochę ziaren wanilii. Ozdobić owocami i ewentualnie jadalnymi kwiatami oraz czekoladowymi jajeczkami.

Babka tiulowa

To wspaniałe puszyste ciasto piekły już nasze prababki, jeśli tylko miały odpowiednią liczbę jajek. Jest delikatne, niezbyt słodkie z lekką nutą wanilii lub cytryny.

Składniki

25 dkg przesianej mąki pszennej, 15 żółtek, 3 dkg świeżych drożdży, 60 ml mleka, 12 dkg klarowanego masła, 6 dkg cukru, szczypta soli, odrobina szafranu, ziarna wanilii lub otarta skórka z cytryny.

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Wlać fermentujące drożdże i nadal ubijać. Dodawać po trochu mąkę i sól ciągle mieszać. Kiedy masa będzie jednolita przykryć ją ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż wyrośnie, następnie wlać ciepłe mleko. Wyrabiać ręcznie pół godziny lub robotem 20 minut. Nie przejmować się tym, że ciasto znacznie zmniejszy objętość. Włożyć je do ciepłej formy posmarowanej masłem i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gdy kilkukrotnie zwiększy swą objętość piec w temperaturze 160 stopni 35-40 minut.

Dzień Babki w Ostrowitem uatrakcyjnił okolicznościowy program artystyczny w wykonaniu uczniów Szkoły Podstawowej w Ugoszczu, pod kierunkiem dyrektorki Ewy Cyrankowskiej. Prezentację poszczególnych wypieków prowadziła Agnieszka Krauza z Urzędu Gminy Brzuze.

Tekst i fot. (jd)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do