Reklama

Nie tak słodko z miodem

Tygodnik CRY
07/05/2019 09:56

Pszczelarze to dziś w zdecydowanej większości hobbyści, którzy w produkcję miodu wkładają nie tylko pieniądze, ale i serce. Niestety ich trud bywa rozmieniany na drobne, ponieważ konsumenci sięgają po miody słabej jakości w sklepach. To ile miodu spożywamy i jak jest z jego jakością, badał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta

Inspekcja Handlowa w 2018 roku przebadała 43 sklepy, większe i mniejsze. W niemal połowie stwierdzono nieprawidłowości dotyczące miodu. Próbki produktów przebadano w laboratoriach. Oto największe uchybienia. W miodzie lipowym zawartość pyłku przewodniego lipy wynosiła od 1,9 do 7,7 proc., a powinna wynosić nie mniej niż 20 proc. W miodzie gryczanym zawartość pyłku przewodniego gryki wynosiła od 23,8 do 35,5 proc, a powinna wynosić min. 45 proc. Wady dotyczyły także błędnego oznakowania. Nie określano ilości netto miodu, niewłaściwie zapisywano także pochodzenie miodów. Najbardziej jaskrawy przykład dotyczył partii miodu „z Prowansji”, który pochodził w rzeczywistości z Hiszpanii.

Aby nie zniechęcić się do miodu i spożywać te najlepsze, należy kupować go ze znanego źródła. Najlepiej bezpośrednio od pszczelarza. Nie kupujmy także najtańszych miodów. Koszt produkcji 1 kg miodu wynosi ok. 20 zł. Jeśli miód w sklepie jest zbyt tani, to możemy przypuszczać, że jest z nim coś nie tak. Naturalny miód krystalizuje się już kilka miesięcy po zbiorze. Jesienią prawie każdy miód powinien być już częściowo skrystalizowany. Jeśli tak nie jest, możliwe, że sprzedawca go podgrzał i zlał ponownie – miód traci wtedy swoje właściwości. Na opakowaniach często widujemy napis: „Mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”. W takim słoiku może być duża ilość miodu z krajów azjatyckich, zawierającego antybiotyki czy substancje, których stosowanie jest tam dozwolone, a w krajach UE zabronione.

Poleca się także domowe sposoby na odróżnianie miodu naturalnego od sztucznego. Sztuczny miód w zimnej wodzie od razu zacznie się rozpuszczać, prawdziwy osiądzie na dnie szklanki. Prawdziwy miód lany z łyżeczki na talerz utworzy stożek, sztuczny rozleje się od razu, nie tworząc stożka.
 

(pw)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Rypin-cry.pl




Reklama
Wróć do