
O wzrastającym w ostatnich tygodniach zagrożeniu ptasią grypą w rozmowie z Jackiem Pilarskim, powiatowym lekarzem weterynarii w Rypinie.
– Czym właściwie jest ptasia grypa?
– Grypa ptaków jest chorobą zakaźną wywoływaną przez wirusy. Naturalnym gospodarzem wirusów grypy ptaków jest drób i dzikie ptactwo.
– Potencjalny czynnik, który powoduje rozprzestrzenianie się wirusa?
– Dzikie ptactwo wodne uważane jest za naturalny rezerwuar wszystkich wirusów grypy ptaków.
– Jakie są objawy choroby u zwierząt?
– Podstawowe objawy u drobiu domowego to: brak apetytu, osowiałość, obrzęki, zasinienie nieopierzonych części głowy (grzebień, dzwonki), spadek nieśności, drżenia głowy, paraliż skrzydeł, przewracanie się na grzbiet, wysoka śmiertelność.
– W niektórych przypadkach do zakażenia może dojść także u ludzi.
– Niektóre typy wirusów wysoce zjadliwej grypy ptaków bywają zaraźliwe dla ludzi - typ H5N1. Obecnie na terenie Polski i Europy występuje typ H5N8. Na dzień dzisiejszy nie ma doniesień o wywołaniu choroby u ludzi.
– Spożywanie mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich bądź jaj jest bezpieczne?
– Brak jest dowodów na to, że właściwie przyrządzony drób lub jaja mogą być źródłem zarażenia.
– Od stycznia posiadacze drobiu i innych ptaków mają obowiązek zgłoszenia tego faktu inspekcji weterynaryjnej.
– Hodowcy i właściciele wszystkich rodzajów drobiu domowego jak również gołębi, powinni w pełni zastosować się do zakazów i nakazów zawartych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20.12.2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. z 2016 r., poz. 2091). Szczególnie zwracam uwagę na obowiązek zgłaszania powiatowemu lekarzowi weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki. Można tego dokonać w dni robocze w godzinach 8.30-15.30 dzwoniąc pod numer 54 280 27 01.
– Czy grozi nam epidemia ptasiej grypy podobna do tej, która miała miejsce w naszym kraju kilka lat temu?
– Aktualnie w Polsce zarejestrowano 28 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu domowego, z czego 17 ognisk w woj. lubuskim w fermach wielkotowarowych i 11 ognisk w małych gospodarstwach utrzymujących od kilku do kilkuset sztuk drobiu domowego różnych gatunków na terenie województw: podkarpackiego, małopolskiego, kieleckiego i opolskiego. Dotychczasowa ilość ognisk zdecydowanie przekroczyła skalę epidemii z lat 2006 i 2007. Należy podkreślić, że obecnie jedynym sposobem postępowania w walce z chorobą jest likwidacja wszystkich ptaków w ognisku choroby i przekazanie do utylizacji.
Rozmawiał:
Adam Wojtalewicz
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie